10. ve 15. Hafta Arası

11 Hafta 

4.1 cm ve 7 gr. olmuştur. Plasenta çalışmaya başlar. Artık oluşum dönemi tamamlanmıştır. Bundan sonra hızlı büyüme ve gelişme dönemi başlar. Yine bu dönemde 11 - 14 hafta arasında yapılan 2'li tarama testinin de mutlaka uygulanması gereklidir. Bu testi uygulamak için ultrasonda fetusun baş-popo uzunluğu ve ense kalınlığı ölçülür. Aynı gün kan verilerek test yapılır.

12 Hafta 

Boy 5.4 cm ağırlık 14 gr olmuştur. Bu haftada bebek ağız açma kapama egzersizleri yapabilir, parmağını emebilir. Bu haftaya kadar gelen bir gebede artık düşük tehlikesi riski de azalmıştır.

13 Hafta 

Boy 7.4 cm kilo 23 gr dır. Artık 1.Trimestr yani ilk 3 ay tamamlanmıştır. Bebeğin yüzü bir insan görüntüsünü almıştır. Kulaklar ve gözler tamamen şekillenmiştir. Sinir hücrelerinin gelişimi ile refleksleri de ortaya çıkmaya başlar.

14 Hafta 

Fetusun boyu 8.7 cm. Boyu 4.3 gr. dır.Bu haftada fetus tam bir minyatür insan görünümündedir. Karın solunumu başlar. Bebek artık rahatlıkla amniyotik sıvıyı içip işeyebilmektedir. Ama bu sıvı sürekli kendini yenilediği için tamamen hijyeniktir. Bu haftada annenin bulantı ve kusmaları neredeyse tamamen geçmiştir. Hafif bel ağrıları başlayabilir.

15 Hafta 

Fetusun boyu 10 cm, kilosu 70 gr. dır.Bu haftada bebeğin saçları çıkmaya başlar. Kafasında ve vücudunda lanugo denilen tüyler çıkmaya başlar. Ultrason ile bebeğin baş çapı, karın çevresi, üst bacak kemiği ölçülür ve kilosu hesaplanır. Bebeğin büyümesi nedeniyle ultrason ekranına sığmadığı için artık boyu ölçülememektedir. Boy ölçümünü hesaplarken üst bacak kemik ölçümünün yaklaşık olarak 7 katı kadar boya sahip olduğunu düşünebilirsiniz. Anne adayı karnının büyüdüğünü artık farkeder ve göğüslerinden kolostrum adı verilen sıvı gelmeye başlayabilir.

Gebelik Takibi Ankara Myom Tedavisi Ankara Doğum Sancısı