Myomlar

Miyomlar rahimde görülen rahmin yapısında bulunana düz kas dokusunda gelişen iyi huylu tümöral yapılardır. Halk arasında "Ur" olarak adlandırılır. Miyomlar küçük bir bezelye tanesi büyüklüğünden bir basket topu büyüklüğüne ulaşabilir. Genellikle yuvarlak şekildedir. Rahmin değişik yerlerine yerleşebilirler. 20 - 35 yaş arasındaki kadınların %20'sinde görülür. 35 yaş üzerindeki kadınların %40'ında miyom vardır. Yaş ilerledikçe miyom görülme riski artmaktadır. Miyomlara en çok 35 - 45 yaş grubunda rastlanmaktadır. Ergenlik ve menopoz dönemlerinde myom görülme olasılığı düşüktür. Doğurganlık döneminde myomu olan bayanların myomu menopoz döneminde küçülür. Myomu olan bir kadın hamile kalırsa özellikle ilk 3 - 4 ay miyomu hızlı büyüyebilir. Daha sonraki dönemde daha yavaş büyür. Bir kadının rahminde bir ya da birden fazla myom görülebilir.

Myomlar çıktıkları yere göre adlandırılırlar:

  • Subseroz myomlar (rahmin dış tabakasında)
  • İntramural myomlar (rahmin orta tabakasında)
  • Submukoz myomlar (rahmin iç tabakasında)

En sık görülen myomlar intramural myomlarıdır.

Belirtileri

Myomlar sıklıkla belirti vermezler. Hasta başka bir nedenle jinekolojik muayeneye geldiğinde tesadüfen tespit edilirler. Bazen de büyümelere bağlı olarak, fazla adet kanamaları, adet düzensizliği, adet arası dönemde geçici bir şekilde küçülmesini sağlarlar. Özellikle büyük myomlarda ameliyattan önce verilerek myomun küçülmesini, kanlanmasını azaltarak daha kolay bir ameliyat olması sağlanabilir.

Cerrahi Tedavi

Myomektomi: Myomun uterus duvarından basitçe sıyrılarak çıkartılması işlemidir. Myomektomi de 5 yıl içinde %50-60 oranında tekrar myom oluşabilir. Myomektomi ameliyatı geçirenlerde rahim duvarı inceldiği için gebe kaldıklarında doğum şekli sezeryan tercih edilmelidir. Myomu alınan hastada 6 ay sonra gebe kalmaya izin verilebilir.

Histerektomi: Hızlı büyüyen ve yakınmalra yol açan myomlarda ileride gebelik düşünmeyen hastalarda tercih edilir. Myomlarla birlikte rahimde alınır. Hastanın menopoza girmesini önlemek için yumurtalıkları bırakılır. Ameliyattan sonra tekrar myom oluşması kadardır.

Gebelik Takibi Ankara Myom Tedavisi Ankara Doğum Sancısı