20. ve 25. Hafta Arası

21 Hafta

Bebeğin boyu 26 cm, ağırlığı 360 gr.'dır. Bu haftada dışarıdan konuşmaları ve müzik seslerini rahatlıkla duyabilir. Amniyotik sıvıyı daha bol yutarak yutkunma reflekslerini güçlendirir. Sindirim sistemi de bu sıvı ile alıştırma yapar. Annede ayak şişlikleri artabilir. Demir ve Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için özen gösterilmelidir.

22 Hafta 

Fetus 430 gr. ağırlığında ve 28 cm boyundadır. Anne karnında, bebek annesinin konuşmalarını algılar. Göz kapağı ve göz kasları tamamen oluşmuştur. Erkek bebeklerde testisler oluşur. Annenin karnı büyüdükçe belindeki eğim arttığı için bel ağrıları artabilir. Çok yüksek topuk yada çok düz ayakkabı giymek doğru değildir. Ortopedik yükseklikteki ayakkabılarla daha rahat edilir.

23 Hafta

Boyu 17-18 cm, kilosu 600 gr. civarındadır. Bu haftalarda annenin kilo artışı hızlanır, bacaklarda kramplar başlar. Bu haftadan itibaren Magnezyum ve Kalsiyum kullanmak krampların sayısını azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu dönemde bebeğin hareketleri arttığı için annenin karnına dokunarak da onu hissedebiliriz.

24 Hafta 

Bu haftada ağırlık 650 - 700 gr. civarındadır. 24 haftalık bir bebek dış ortamda yaşamak için artık gerekli olan olgunluğa ulaşmıştır. Ancak ülkemizde ve dünyada bu haftadaki bebeklerin yaşatılabilmesi ancak çok iyi merkezlerde mümkün olabilmektedir. Bu haftadaki bebeklerin artık kalp ve dolaşım sistemi çok iyi çalışmaktadır. Yine bu haftada tüm anne adaylarına 50 gr. glukoz tarama testleri uygulanmalıdır. Bu test 28 haftaya kadar da uygulanabilmektedir.

25 Hafta 

Bebek 34.5 cm. ve 660 gr. olmuştur. Bebeğin tat duyuları gelişir. Dışarıdaki seslere tepki verebilir. Parmağını emebilir. Bu haftada bebeğin hareketleri güçlenerek dışarıdan da daha rahat hissedilmeye başlar. Anne'de ise burun kanamaları görülebilir.

Gebelik Takibi Ankara Myom Tedavisi Ankara Doğum Sancısı