15. ve 20. Hafta Arası

16 Hafta 

Boy 11.6 cm, kilo 100 gr olmuştur. Bu haftada bebeğin uzuvları iyice belirginleşir. Tırnakları gelişir. Deri altında yağ tabakası birikir. Emme, yutma , esneme ve hıçkırma gibi refleksler görülür. Solunum hareketleri de başlar. Yine bu haftada iyi cihazlarla bebeğin cinsiyetini kesin olarak öğrenmek mümkündür. Bu haftanın en önemli özelliği 3'lü tarama testinin yapılmasıdır. Bu tarama testi 2'li tarama testi yapılsa da yine bütün gebelere önerilmektedir.

17 Hafta

Boy 13 cm, kilo 140 gr. olmuştur. Bebeğin cilt altı yağları artmaya devam eder. Kıkırdak yapısı kemiğe dönüşmeye başlar. Bu dönemden itibaren bol kalsiyum içeren gıdalar almak gerekir. Bebeğin solunum egzersizleri güçlenerek devam eder. Göbek kordonu kalınlaşır ve güçlenir. Anne hafif kasık ağrılarından yakınabilir.

18 Hafta 

Boyu ortalama 14.2 gr. kilosu 190 gr'dır. Bebeğin iskelet sistemi yavaş yavaş kemikleşmeye başlar. Anne adayı karnında bir titreşim ve dalgalanma hissedebilir. Bebek kollarını ve bacaklarını açma ve kapama hareketleri yapar. Bu haftada kalp odacıklarının değerlendirilmesi için ayrıntılı ultrason önerilmelidir.

19 Hafta 

Bu haftada boyu 16.4 cm ve kilosu 300 gr. dır. Bebek uyur ve uyanık pozisyonlara girebilir. Saçlarını ve vücudunu örten tüyler artmaya devam eder. Kalıcı ve süt dişleri oluşmaya başlar. Annenin karnı belirginleşmeye devam eder.Anne adayı beslenmeye dikkat etmeli ve vitaminlerini düzenli bir şekilde almalıdır.

20 Hafta 

Bu haftada bebek 25.5 cm boya, 300 gr ağırlığa sahiptir. Bu haftada gebelik süresinin yarısı geride kalmıştır. Hafif kımıldamalar devam eder. Bebeğin duyuları gelişmeye devam eder , dışarıdaki seslere tepki verebilir. Müzik seslerini ve annenin seslerini duyabilir. Kalp kasları güçlenir, bacak kasları güçlenir. Bebeği doğumdan sonra ilk 6 ay boyunca koruyacak olan bağışıklık hücreleri plasenta yoluyla bebeğe geçmeye başlar. Beyinde sinir hücreleri, tat ve koku alma hücreleri gelişmeye devam eder. Bu haftalarda gebelere; ayrıntılı ultrason denilen, 18-22 haftalar arasında Radyologlar tarafından yapılan inceleme için hastalar bilgilendirilmelidir.

Gebelik Takibi Ankara Myom Tedavisi Ankara Doğum Sancısı