Gebelik Oluşumu ve Adet Siklusu
Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir.Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz.Mesela adetin 5. günü demek adetin bittiği günden sonraki 5. gün değildir, anlatılmak istenen ilk başladığı günden itibaren sayılan 5. günüdür.
28 günde bir adet gören bir kadının yumurtlama yani ovulasyon günü genellikle 14. gündür. Düzensiz adet gören bir kadında yumurtlama gününü hesaplamak için adet olduğu günden itibaren 14 gün geriye gidilirse yumurtlama günü bulunmuş olur.Yani düzensiz adet gören bir kadında yumurtlama öncesindeki dönem her zaman değişken olabilirken yumurtlama sonrasındaki dönem her zaman sabittir ve 14 gündür.
Kadınlar Nasıl Adet Olurlar Hangi Faktörler Nasıl bir rol oynar?
Bir kadının adet olduğu ilk gün beyinde Hipotalamus bölgesinden GnRH denilen hormon salgılanarak hipofizden follikülü stimüle eden hormon (FSH) salgısını uyarmaya başlar. FSH etkisiyle yumurtalıklardan birinde yeni bir follikül olgunlaşmaya başlar.Bu follikül olgunlaştıkça Östrojen hormonu üretir, östrojen hormonunun etkisiyle hipofizden luteinizan hormon (LH) miktarı artmaya başlar. Bu şekilde follikül olgunlaşarak içi sıvı dolu bir kese haline gelir ve büyümeye devam eder.
Follikül yaklaşık 16 - 20 mm çapına eriştiğinde östrojen hormonu en yüksek seviyeye ulaşır ve bu da LH seviyesinin giderek daha artmasına neden olur.LH en yüksek seviyeye ulaştığında follikül çatlar. Bu maksimum yükselmeye LH piki denilmektedir. Bu yükselmeyi takiben yumurtalığın içindeki yumurta hücresi çatlayıp serbestleşir ve ovulasyon denilen yumurtlama gerçekleşmiş olur. Oosit denilen bu yumurta hücresi fimbrialar denilen fallop tüpünün ucundaki püskülümsü yapılar tarafından yakalanıp fallop tüpünün içine alınır.
Follikül çatladıktan sonra yumurtalığın içinde bu bölgede Corpus Luteum (Sarı cisim) adı verilen bir yapı oluşur ve bu cisimden gebelik oluşumunda önemli bir rol oynayan Progesteron hormonu da üretilmeye başlar.Gebelik oluşmazsa corpus luteumun işlevi 14’üncü günde biter.Gebelik oluştuğunda ise gebeliğin devamlılığı için bu cisim gebeliğin 10 haftasına kadar progesteron salgılamaya devam eder.10. haftadan sonra gebeliğin parçası olan plasenta kendi progesteronunu üretmeye başlar.
Adet Görmede Uterusun Rolü;
Uterusun içi endometrium denilen bir rahim içi tabakası ile kaplıdır.Bu endometrium tabakası östrojen hormonunun etkisiyle adet siklusunun ilk döneminde kalınlaşır ve yumurtlama sonrasında corpus luteum tarafından salgılanan progesteron hormonunun etkisiyle döllenen yumurta hücresinin yerleşmesi ve gebeliğin devamı için uygun bir duruma gelir.
Adet Kanaması Nasıl Olur?
Corpus Luteum denilen sarı cismin ömrü bütün bayanlarda siklusları kaç gün olursa olsun 14 gündür. Bu sürenin sonuna yaklaştıkça corpus luteumdan salgılanan progesteron salgısı giderek azalır ve iyice kalınlaşan endometrium tabakası desteğini kaybederek dökülmeye başlar.İşte bu dökülme kanamasına Menstruasyon veya Adet kanaması adı verilir.Eğer döllenme olursa hormon salgısı devam edeceği için dökülme ve adet kanaması gerçekleşmez.Bazı kadınlarda gebe kalmalarına rağmen adet zamanlarında 1 - 2 gün leke şeklinde kanamalar olabilmektedirler.Böyle kanamalar halk arasında üstüne adet görme olarak tanımlanabilmektedir.Kadınların adet günlerini not etmeleri ve takip etmeleri gebelik oluşumu ve hesaplamaları açısından önemlidir.
Yumurtanın döllenmesi ve Gebelik Oluşumu
Yumurta çatlaması ile atılan yumurta hücresinin (oosit) ömrü kadından kadına değişmekle birlikte ortalama 12-24 saattir. Fallop tüplerindeki fimbrialar tarafından yakalanıp tüpün içinde ilerleyen oosit tüpün içinde spermler ile karşılaşıp spermler ile döllenirse gebeliğin ilk adımları atılmış olur.Bir yumurta hücresi olan oositin içine spermin girmesiyle başlayan fertilizasyon(döllenme) sonrasında hızlı bir şekilde hücresel değişiklikler başlar ve Blastosist denilen ilk hücre topluluğu oluşur ve rahimde uygun bir yere yerleşerek burada bölünmeye devam eder. Blastosistin endometriuma tutunmasına implantasyon denilmekte ve bu olayda en önemli rolü progesteron hormonu üstlenmektedir.
Bu olaylar gerçekleştiğinde gebelik süreci başlamıştır. Endometriuma yerleşen gebelik BHCG salgılamaya başlar bu arada embrio oluşumu hızlanır. Bu aşamada idrarda ve kanda beta-HCG seviyesi ölçülebilir. Corpus Luteum canlılığını devam ettirerek sürekli progesteron salgılamaya devam eder ve bu şekilde adet oluşumuna engel olur. Endometriumun kalınlaşması ve embrionun sağlam bir şekilde tutunması gebeliğin devamlılığını sağlar.